07/02/2023
- TürkiyeKonya gezilecek yerler
04/02/2023
- ÜlkelerKategori yok
- Seyahat RehberiKategori yok2023 resmi tatil günleri
30/01/2023
- Yaşam
- Gurme
07/02/2023
04/02/2023
30/01/2023
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
2023 resmi tatil günleri
Türkiye ‘nin yerli ve yabancı en fazla turist alan, kültür ve inanç turizmi potansiyeli yüksek şehirlerinden Konya; Selçuklular başta olmak üzere Karamanoğulları ve Osmanlılar birçok tarihi yapı ve eser bırakmıştır.
Selçuklular ‘a başkentlik yapan Konya ‘nın milli kültürümüze etkileri büyük olan Mevlana başta olmak üzere birçok ilim ve fikir adamı Konya ‘da yaşamış ve eserlerini burada yazmışlardır.
Fiziki coğrafya özellikleri sade görünümlü olan Konya, etrafı dağlarla çevrili havza özelliği taşımaktadır. Yaz mevsimi sıcak ve kurak geçen Konya ‘da yağışlar genellikler ilkbahar mevsiminde meydana gelmektedir.
Konya gezilecek yerler arasında yer alan medreseler, türbeler, müzeler ve tarihi evler gibi kendisine hayran bırakan birçok tarihi ve turistik yerleri yani kısacası Konya ‘yı yakından tanıyalım.
Konya ‘ya nasıl gidilir? Konumu gereği geniş ulaşım ağına sahip olan Konya ‘ya gitmek isteyenler havayolu, demiryolu ve karayolu seçenekleriyle Konya ‘ya kolayca ulaşım imkânına sahiptir. Havayoluyla ulaşım sağlamak isteyenler Konya merkez Selçuklu ‘da bulunan, şehir merkezine 18 km. uzaklıkta ki havalimanına iniş yapmanız gerekmektedir.
Demiryolu ile Konya ‘ya gitmek isteyenler için İstanbul, Eskişehir ve Ankara ‘dan yüksek hızlı tren ile Konya ‘ya seyahat edebilirler.
Konya gezilecek yerler listesinin başında elbette Mevlana Türbesi gelmektedir. Şehrin simgesi haline gelen türbe, hem yerli hem yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği şimdilerde müze olan Mevlana Dergahı ‘nın yeri Selçuklu Sarayı’nın gül bahçesi iken Sultan Keykubad tarafından Mevlana ‘nın babası Bahaeddin Veled ‘e hediye edilmiştir. Bahaeddin Veled 1231 ‘de vefat edince türbede ki yerine defnedilmiştir. 1273 yılında vefat eden Mevlana her ne kadar ‘Gökkube’den daha iyi türbe mi olur’ diyerek henüz hayattayken buraya defnedilmeyi kabul etmese de oğlu Sultan Veled tarafından buraya yani Kubbe – i Hadra (Yeşil Kubbe) denilen yere defnedilmiştir.
Mevlana Müzesi’ nin içerisinde derviş hücreleri, matbah, Hürrempaşa Türbesi, Üçler Mezarlığı, Hamuşan Kapısı, Sinan Paşa ve Fatma Hatun türbeleri yer almaktadır.
Konya şehir merkezinde, üzerinde Alaeddin Camii ve avlusunda sekiz Anadolu Selçuklu Sultanı’nın mezarı bulunan, önemli tarihi yapıları barındıran tepe. Konya ‘nın en yüksek tepesi olarak bilinen yer özellikle yaz aylarında pek çok kişi tarafından ziyaret edilerek mesire alanı olarak kullanılmaktadır.
Konya Çini Eserler Müzesi olarak da kullanılan Karatay Medresesi, Selçuklu Sultanı 2. İzzettin Keykavus döneminde Emir Celaleddin Karatay tarafından 1251 yılında yapılmıştır. Mimarının Muhammed bin Havlan olduğu tahmin edilen yapının iç mekanları mozaik ve plaka çiniler ile kaplanmıştır.
Selçuklu devri taş işçiliğinin mükemmel bir örneği olan kapı üzerinde medresenin yapımı ile ilgili kitabeler, diğer yüzeylerine seçme ayet ve hadisler kabartma yöntemiyle işlenmiştir.
Alaeddin Tepesi batısında yer alan medrese Selçuklu Sultanı 2. İzzeddin Keykavus döneminde vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından hadis ilmi öğretilmek amacıyla inşaa ettirilmiştir. Taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasında yer alan eser günümüzde Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak faaliyet göstermektedir.
Yapımına Kanuni Sultan Süleyman döneminde başlanan ancak III. Selim döneminde yapımı tamamlanan camii, Konya ‘nın merkezinde yer almakta, hemen camiinin yanında Mevlana Türbesi yer almaktadır. Tek şerefeli iki minaresi bulunan camii Konya ‘da mutlaka görülmesi gereken dini yapılardandır.
Günümüzde müze olarak kullanılan Atatürk Evi, 1928 yılında Konyalılar tarafından Atatürk ‘e hediye edilmiştir. İçerisinde Atatürk ‘e ait kişisel eşyaları ve yaşadığı dönemde ki çeşitli fotoğraf, belgeler bulunmaktadır.
Konya merkeze 40 km. uzaklıkta yer alan Meram ilçesinde bulunan doğal güzellikleriyle kendisine hayran bırakan yer sıcak Konya günlerinden kaçıp kurtulmak isteyenlerin uğrak yeridir. Suyu, havası ve doğal güzellikleri ile seyahatnamelere konu olan ve ünü dünyaya yayılan yerin çevresi ormanlarla kaplıdır.
Frigyalılar ‘dan bugüne kadar yerleşim alanı olarak kullanılan köy Bizans döneminden itibaren Konya ‘nın önemli bir yerleşim yeridir. İstanbul – Kudüs arasındaki hac yolunun durak noktası olmuştur. Baharat ve İpekyolu güzergâhın da yer alan, 6 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Sille Köyü ‘nde dünyanın en büyük ve eski manastırı olan Ak Manastır ‘da bulunmaktadır.
Konya merkeze 35 km. uzaklıkta yer alan Kilistra Antik Kenti ve Kaya Mezarları Gökyurt sınırları içerisindedir. Kayalara oyulmuş eviyle, şapel, kilise, mesken ve sarnıç kalıntılarıyla Konya ‘nın Kapadokyası olarak da bilinmektedir. Friglerin kullandığı kaya mezar yapılarına benzeyen Kilistra Kaya Mezarları’nın en önemlisinin bir krala ait olduğu düşünülmektedir.
1284 ‘te ölen ve Konya ‘nın Akşehir ilçesinde defnedilen Nasreddin Hoca’nın mezarının çevresi daha sonra türbe haline getirilmiştir. 12 sütunun taşıdığı piramit külah ile kapatılarak inşaa edilen türbeye 1906 yılında Konya Valisi Faik Bey tarafından kapsamlı bir tamirattan geçirtilerek buna dair bir kitabe doydurulmuştur. Türbede Nasreddin Hoca’nın yanı sıra I. Mehmet ‘in kızı Habibe ‘nin de mezarı bulunmaktadır.
Konya ‘da mutlaka ziyaret edilmesi gerekenler listesinin en başında yer alması gereken Konya Bilim Merkezi sadece çocukların değil büyüklerinde ziyaret edebileceği yerlerden biri. TÜBİTAK tarafından desteklenerek Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilerek yapılmıştır. Yaklaşık 100 bin metre2 ‘lik bir alanda 26.250 metre2 ‘lik kapalı alanı bulunan merkez rüzgar enerji santrali ve güneş enerji panelleri barındırmaktadır. Türkiye ‘de inşa edilen önemli bir yeşil bina örneğidir. Bilim merkezinde tematik sergiler, açık hava sergileri, gözlem ve seyir kulesi, gezegen evi (planetaryum), konferans salonları, laboratuvarları ve kütüphanesi ile gerçek bit bilim merkezidir.
Konya ‘nın kardeş şehir Kyoto ile arasında ki dostluğu pekiştirmek için Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında hizmete açılan park Selçuklu ilçesinde bulunmaktadır. Türkiye ‘nin en büyük Japon bahçesi olan ve 36 bin m2 alana sahip parkı süsleyen, 4 bin m2 genişliğinde gölet park ile birlikte Japon mimarisi ve gelenekleri ile inşa edilmiştir. Tamamen Japon kültürünü yansıtan Konya gezilecek yerler arasında muhakkak bulunması gereken Kyoto Japon Parkı’nda, Japon yemeklerini de tadabilirsiniz.
Karapınar ilçesinde yer almakta olan çölün en büyük özelliği Türkiye ‘nin tek gerçek çölü olmasıdır. Konya merkeze 94 km. uzaklıkta yer alan, İpek Yolu üzerinde yer alan çölü muhakkak ziyaret ederek bu doğal güzelliği yakından görebilirsiniz.
Orijinalliğini koruyarak günümüze kadar gelen Rüştü Bey Konağı, günümüzde düzenlenerek Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Ermeni ustalar tarafından yapımına başlanan Rüştü Bey Konağı, Türk ustalar tarafından tamamlanmıştır. 1989 yılında Kültür Bakanlığı tarafından onarılan konak 1992 yılında Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak açılmıştır. Müzenin giriş katında etnografik ve arkeolojik eserlere ait bir depo vardır. İkinci katında arkeolojik eserler sergilenen katta ki eserler kronolojik sıraya göre düzenlenmiştir. Konağın üçüncü katında ise etnografik eserler bulunmaktadır. Yine bu katta Akşehir kültürünü yansıtan eşyalar olup Nasreddin Hoca’nın bazı fıkralarından canlandırmalar yapılmaktadır.
Türkiye ‘nin en büyük milli parkı olan Beyşehir Gölü Milli Parkı, adını aldığı Türkiye ‘nin en büyük üçüncü gölü olan Beyşehir Gölü’nden alır. 20 Şubat 1993 ‘te Bakanlar Kurulu Kararı ile Milli Park ilan edilen yerde kamp yapılacak alanlarda bulunmaktadır. Şehrin kalabalığından ve gürültüsünden uzaklaşmak için Beyşehir Milli Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz.
Mevlana Müzesi ile Mevlana Kültür Merkezi’nin arasında Üçler Mezarlığı’nın bitişiğinde yer alan İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından İstiklal Harbi’nde şehit olanlar anısına yaptırılmıştır. Başta İstiklal Harbi olmak üzere, 1. Dünya Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı ve ülkemizin korunması sırasında canını feda eden şehitlerimizin isimlerinin yer aldığı abidede 16 Türk devletinin bayraklarının yer aldığı havuzlu yol ve Gaziler Lokali yer almaktadır.
Konya gezilecek yerler listesinde muhakkak bulunması gereken Çatalhöyük Neolitik Kenti, Çumra ilçesinde yer almaktadır. Bu tarihi oluşum, neolitik döneme ait sosyal değişim ve gelişimleri göz önüne sermektedir. 2012 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Dönemin dini inançları hakkında da bilgi veren Çatalhöyük’te en çok ana tanrıça heykelleri dikkat çekicidir. Doğum yaparken de görülen bu iri göğüslü, fazla kilolu ve büyük kalçalı kadınlar kesinlikle görülmelidir. Burada elde edilen tarihi buluntular Konya Arkeoloji Müzesi ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir.
Yorum Yaz